Skip to content
microRave în parcul Văcărești. Muzica plantelor și alte situații performative, într-o avanpremieră pentru petrecerile viitorului

microRave în parcul Văcărești. Muzica plantelor și alte situații performative, într-o avanpremieră pentru petrecerile viitorului

Coregrafa Andreea David, alături de colectivul TechnoFields, așteaptă publicul în Parcul Natural Văcărești pentru o serie de întâlniri în natură, în cursul cărora forme de dans colectiv vor fi trecute prin grila artei contemporane, pentru a fi transformate în peisaj. microRave – Încercări de a deveni peisaj este o invitație de a dispărea definitiv din cadrul antropic, aspirați de energia frunzelor care își deschid drum printre crăpăturile dalelor de beton sau de lăstărișul care străpunge ruinele districtelor uitate.

Artiști: Andreea David, Maria Baroncea, Eliza Trefas, Oana Maria Zaharia, Maria Mora, Sânziana Pintean, Eve Cousin, Sillyconductor

Costumele sunt asigurate de Andrei Dinu, Paula Dunker și TechnoFields.

E posibil ca Celălalt, și în general tot ce e în jur, să devină o extensie sensibilă a ceea ce suntem? Putem deconstrui individualitatea pentru ca apoi, dizolvați în ceea ce numim acum natura, să trăim ca parte a unui organism mai mare decât noi? Sau, la polul opus, să devenim spațiul nimănui, poate golul dintre entități, în ceea ce a rămas neconturat din mediul antropic? Răspunsuri posibile alternează în transa unui dans repetitiv, răspuns-reflex la ritmul ritualic al muzicii. You don’t control your body, just dance! Cum ar fi să te percepi ca fiind dintotdeauna acolo, ca și când cuvântul peisaj nu ar fi existat vreodată? Grupul se transformă într-un organism unitar și permeabil, pe măsură ce foștii indivizi își pierd identitatea socio-culturală, devenind, din ce în ce mai mult, nimeni. Dansatorii fuzionează cu densitatea vegetală, cu vocile plantelor și cu cântecele păsărilor, cu zgomote discrete, care devin texturi sonore și secvențe de muzică electronică. Devin peisaj, în locul în care natura respiră, vorbește prin nenumărate voci, se mișcă, stă, se aplatizează, creează volume, vibrează. Se rătăcesc într-un spațiu obiectiv, care anulează orice atribut socio-cultural, primindu-i ca pe niște simple forme de viață, alături de copaci, iarbă, melci sau păsări. Ringul de dans se transformă într-un perimetru al infinitelor posibilități ale transformării și reproduce mecanica salvării. Departe de tirania tehnologică, dansatorul se abandonează într-un deșert generic și impersonal, acceptând căderea în mișcare.

Versiuni ale acestor realități devin posibile în Parcul Natural Văcărești, un spațiu cucerit de vegetația crescută spontan în cei 30 de ani de când au fost abandonate planurile de construcție a lacului de acumulare. Vegetația a conturat o poiană, la poalele unui dig cu panta de înclinație de 21 grade, din perspectiva căruia ansamblul se arată ca o scenă. Colectivul TechnoFields se va raporta la „scena naturii”, investigând „natura” ei, într-un vis vegetal, în care vocile plantelor se aud, se amestecă în ritmuri și preiau controlul.Folosind echipamente specializate, Sillyconductor va prelua și prelucra impulsurile electrice ale plantelor, pe care le va transforma în note muzicale, în ritm, bași și arpegii, elemente esențiale muzicii electronice de dans, pentru a crea un sistem generativ care se autosusține.

„Sound designer-ul Stefano Rusconi, cu care am lucrat la Berlin pentru spectacolul The nature of Us, coregrafiat de Angela Schubot și Jared Gradinger, a imaginat o coloană sonoră exclusiv procesând impulsuri preluate de la plante. Am petrecut multe ore împreună, în natură, ascultând vocile copacilor, sunetele produse de levănțică, de trifoi și de câte altele. Mă gândeam că poate în viitor așa vor fi petrecerile. Poate că vom dansa pe muzica plantelor. Am continuat experimentul alături de Sillyconductor, întrebându-ne cum ar fi să adăugăm acestor impulsuri elemente specifice muzicii electronice, în special elemente specifice sub-genurilor techno, iar apoi, să le transformăm în dans”, spune Andreea David.

Întâlnirea TechnoFields va avea loc sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 15.00.

Accesul în Parcul Natural Văcărești se face dinspre Asmita Gardens.

Intervențiile artiștilor sunt neinvazive și nu vor avea impact negativ asupra peisajului, asupra speciilor sau a habitatelor.

TechnoFields concepe o serie de situații performative reunite sub tema microRave – Încercări de a deveni peisaj, ca mijloc de a aduce în atenția publică spațiile în care proiectele prea mari “eșuează”, în care vegetația își reface loc printre crăpăturile betoanelor, având puterea să recreeze un ecosistem propriu, cu o logică și un timp aparte. Istoric, dansurile colective sunt întâlniri la marginea societății, în locuri ale nimănui, și revendică un spațiu al toleranței, al incluziunii și al libertății de exprimare. Prin adunările de dans colectiv, oamenii depășeau, măcar pentru o vreme, diferențele de clasă, rasă și gen, conturând temporar un spațiu comun orizontal, alternativ față de cel ierarhic al societății. În ce măsură întâlnirile de dans colectiv de azi mai au puterea de a revendica un astfel de spațiu?

TechnoFields invită artiștii într-o cercetare a posibilităților de expresie ale unor entități care, prin dansul locului și al naturilor din jur, și-au modificat imaginea înscrisă cultural și pătrund astfel în lumi alternative. Cercetarea operează ca răspuns performativ la intersecția dintre vegetatie și betoane, între deltă și panta digului, acolo unde natura oferă o scenă pentru a activa alte posibilități de a fi.

BECOMING LANDSCAPE

Practicile coregrafice inițiate de colectivul TechnoFields anul trecut, reunite sub tema „încercări de a deveni peisaj”, continuă anul acesta în cadrul proiectulBecoming Landscape, care integrează și proiecte muzicale, de land art și dialoguri post și transumaniste. Comunitatea artistică coagulată în jurul acestui colectiv își așteaptă publicul timp o lună, până pe 24 octombrie,în Parcul Natural Văcărești, pentru o serie de intervenții culturale și dezbateri, pornind de la ideea hibridizării umanului cu tehnologia și natura.

Artiștii, alături de invitați, vor explora atât spațiul de întâlnire dintre culturăși naturăsau relația între proiecte eșuate și ecosisteme benefice, cât și propriile viziuni apărute în încercare de a-și abandona identitățile socio-culturale, pentru a deveni mai puțin individ și mai mult peisaj. Parcul Natural Văcărești, un spațiu protejat, în prezent suspendat în incertitudinea dintre „no man’s land” și periferie, va deveni scenă, topos cultural ocupat de un grup de performeri, muzicieni, artiști vizuali, teoreticieni și specialiști din zona de mediu. Aceștia vor transforma în peisaj multiple limbaje de expresie, de la dans contemporan și land art, la muzică experimentală, cultă sau electronică.

ECHIPA

Coordonator: Raluca Oancea (Nestor) | Curator și coregraf: Andreea David | Vocal Coach: Diana Miron | Arte vizuale: Marina Oprea | Comunicare: Evantia Barca | Performance: Maria Baroncea, Eliza Trefaș, Maria Mora, Oana Maria Zaharia, Eve Cousins și Sînziana Pintean| Artiste vizuale: Andreea Medar și Mălina Ionescu | Sound design: Laurențiu Coțac și Sillyconductor | Vioară: Francisco Miguel Ramonda, David Ursei | Violă: Mihai Todoran | Violoncel: Victor Sandu

BECOMING LANDSCAPE

Un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, produs de Asociația Blend-in Studio, în parteneriat cu Asociația “Parcul Natural Văcărești”, platforma TechnoFields, Asociația SCAI

SUSȚINUT DE

PropagartaThe InstituteRadio România CulturalRadio București FMIQAds, DigitizArteTeletextRevista ArtaModernism.roZile și Nopți, Daily Magazine, FeederSpotmedia, IQoolSmarkZiarul MetropolisTelekom Electronic BeatsCentrul Național al Dansului din BucureștiRevista Zeppelin și Munteanu

1 thought on “microRave în parcul Văcărești. Muzica plantelor și alte situații performative, într-o avanpremieră pentru petrecerile viitorului”

  1. Pingback: PEISAJ ÎN DETERIORARE. Land-art, instalație și performance în Parcul Natural Văcărești - digitizArte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *