Skip to content
CUIB din Iași devine primul restaurant din România certificat Zero Waste

PREMIERĂ NAȚIONALĂ: Primul restaurant din România cu certificare Zero Waste – CUIB Iași

CUIB din Iași devine primul restaurant din România certificat Zero Waste

Prin abordări inovatoare, resturile alimentare de la restaurantul CUIB sunt folosite ca resurse. Fie că sunt transformate în compost sau hrană pentru animale, peste 90% din ceea ce ar fi ajuns la groapa de gunoi este reutilizat. În iunie 2025, restaurantul a primit certificarea Zero Waste, acordată de MISA Mission Zero Waste Academy – Zero Waste Europe și Zero Waste România. Certificarea s-a desfășurat pe durata a doi ani și recunoaște CUIB ca primul restaurant din România care îndeplinește standarde internaționale riguroase pentru prevenirea, reducerea și devierea deșeurilor de la depozitele de gunoi — o etapă importantă în industria ospitalității din România.

“Realizarea CUIB depășește măsurile tipice de sustenabilitate”, spune Kaisa Karjalainen, Director la MISA Mission Zero Waste Academy. “Abordarea lor holistică asupra reducerii deșeurilor și implicarea comunității reprezintă viitorul ospitalității sustenabile.”

CUIB din Iași devine primul restaurant din România certificat Zero Waste

Ce abordări inovatoare folosește restaurantul CUIB?

Ambalarea Zero Waste, pentru serviciile de livrare și catering. Pentru a limina plasticul de unică folosință, CUIB servește mâncarea takeaway în borcane reutilizabile și materiale compostabile. Restaurantul a demonstrat că practicile sustenabile pot fi menținute și în perioade dificile, când a continuat să livreze mâncarea în borcane reutilizabile în timpul pandemiei.

A recuperat și redistribuit peste 100 de tone de alimente de la comercianți cu amănuntul, din 2020. 10% dintre alimente sunt integrare în meniurile restaurantului, iar restul sunt oferite comunităților vulnerabile.

Deșeurile biodegradabile sunt colectate separat și compostate pe loc (implementarea unui sistem de compostare electric pe loc care procesează până la 4 kg de deșeuri organice zilnic) sau redistribuite pentru a susține inițiativele agricole și sociale locale. Restaurantul a fost pionier în parteneriate, inclusiv colaborări cu Emmaus Iași, pentru a reutiliza deșeurile alimentare pentru hrana animalelor și compostare.

Are o rată de deviere a deșeurilor de 94,9%, care depășește standardele globale.. Materialele sunt în mod sistematic reduse, reutilizate, reciclate, compostate sau recuperate pentru uz productiv, cu rate de contaminare minimă sub 5%.

Achizițiile restaurantului prioritizează produsele eco-friendly și responsabile social, pentru a diminua impactul negativ asupra mediului, chiar înainte ca marfa să ajungă la restaurant.

CUIB a creat o comunitate și găzduiește regulat campanii de conștientizare, ateliere educaționale și evenimente ca “Disco Soups” pentru a combate risipa alimentară și a inspira schimbarea la nivel de bază.

Restaurantul promovează grădinăritul urban și deține o grădină pedagogică cu 20 de specii de plante perene comestibile, utilizând propriul compost pentru cultivare — un ciclu complet care ilustrează economia circulară.

Planul Zero Waste al CUIB a inclus instruirea continuă a angajaților, audituri trimestriale ale deșeurilor și un coordonator dedicat Zero Waste.

Model de bune practici la nivel național și internațional

“Certificarea Zero Waste este o încununare a eforturilor noastre, o recunoaștere care demonstrează că alinierea cu principiile economiei circulare poate să transceandă stadiul experimental și să se transforme în practică de referință pentru întreaga industrie. Drumul parcurs în acești ani a fost plin de însemnătate – ne-a demonstrat că ceea ce părea odinioară doar dezirabil s-a dovedit a fi, de fapt, esențial pentru viabilitatea pe termen lung a oricărei afaceri responsabile. Sperăm că exemplul nostru va inspira și cataliza o mișcare mai amplă către o economie cu adevărat circulară”, a spus Anca Gheorghică, fondatoarea Asociației Mai bine și cofondatoare CUIB.

Despre CUIB: CUIB (Centrul Urban de Inițiative Bune) este cel mai sustenabil bistro din România, situat în Iași. Mai mult decât un simplu restaurant, CUIB este un spațiu-manifest care încurajează și incubează idei creative, spirit civic și stare de bine. Fondat în 2013 de Asociația Mai bine, acest spațiu pionier promovează consumul responsabil prin bucătăria sezonieră, vegetariană făcută din ingrediente cât mai locale, sustenabile. CUIB operează și un magazin cu produse care sprijină traiul sustenabile, întegrând principii care maximizează impactul social pozitiv și minimizează amprenta asupra mediului.

Despre Zero Waste România: Zero Waste România este o organizație independentă, non-profit și non-politică dedicată promovării soluțiilor holistice pentru conservarea resurselor și eliminarea deșeurilor fără a se baza pe gropile de gunoi sau incineratoare. Organizația conduce tranziția către o economie circulară zero waste prin activități de supraveghere, oferind în același timp expertiză, suport tehnic și soluții autorităților locale și naționale.

Despre MISA Mission Zero Waste Academy: MISA Mission Zero Waste Academy (MiZA), un spin-off al Zero Waste Europe cu sediul în Bruxelles, este un hub de dezvoltare a capacităților pentru municipalități, IMM-uri și organizații care avansează strategiile zero-waste și de economie circulară. MiZA oferă instruire expertă și resurse pentru a împuternici factorii de decizie locali și afacerile în implementarea practicilor sustenabile.

CUIB din Iași devine primul restaurant din România certificat Zero Waste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *