„Totul a devenit conceptual odată cu conceptele, nu mai e lăsat totul la latitudinea retinei. Vreau să surprind elementarul, bănuielile și existența ascunsă a artistului… și nu doar în imagini.”
Însemnare dintr-un caiet de schițe, Alexandru Antik
Expoziția Alexandru ANTIK: Beyond Experimental, a artistului recunoscut internațional drept una dintre cele mai inovatoare, critice și puternice voci ale artei contemporane, va avea loc în perioada 4 septembrie – 31 octombrie 2021, la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia.
Prezentată de Asociația ARTEWISER, în colaborare cu Galeria Sector 1 și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia și gândită pentru spațiile Palatelor Brâncovenești, expoziția curatoriată de Ana Negoiță redă într-un sistem aproape caleidoscopic diferite etape din demersul artistic al unuia dintre cele mai importante nume din arta românească experimentală, Alexandru Antik. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 4 septembrie, în prezența artistului Alexandru Antik și a curatoarei Ana Negoiță, de la ora 16:30, la 19:00, la Palatele Brâncovenești din Mogoșoaia.
Alexandru Antik este un artist prolific, cunoscut pentru activitatea sa experimentală din zona acționismului și a video instalației în domeniul artei contemporane românești și internaționale. Activitatea sa artistică a avut ca principal punct de interes, încă din anii 1970, abordarea de factură conceptuală a artei și demitizarea statutului obiectului de artă și a rolului autorului. Lucrările lui Antik traversează medii de exprimare variate (obiect, instalație, acțiune, video, fotografie), Alexandru Antik abordând, în mod sistematic, problema memoriei și a reconstituirii. Multe dintre lucrările sale au fost realizate în genuri efemere – acțiuni, performance, instalații, acestea nefiind documentate corespunzător în momentul realizării lor.
Expoziția, o experiență vizuală a artei contemporane românești cu caracter multimedial, ce reprezintă și o sursă de cercetare importantă din repertoriul artiștilor români lucrând cu practici experimentale, grupează o serie de instalații cheie ale artistului care au fost restructurate, site specific, pentru galeriile Cuhnie, Foișor și Ghețărie din cadrul complexului de la Mogoșoaia.
„Cele trei galerii definesc nuclee individuale care prezintă publicului momente definitorii din opera artistului, redate printr-o cronologie artistică subiectivă. Publicul este astfel ghidat prin traseul expozițional într-o incursiune în laboratorul de lucru al artistului; multimedialitatea în care instalațiile au fost gândite și restructurate în acord cu spațiile fac ca procesul de vizitare să fie unul interactiv și imersiv. Expoziția integrează o serie de instalații obiect și instalații multimedia, video-uri și sound design, sistematizate într-un discurs unitar care are capacitatea de a descrie stadiile importante ale unei biografii artistice remarcabile. Instalația multimedia Camera suspinelor este probabil cea mai sinestezică și imersivă soluție vizuală din structura expoziției, acest lucru fiind augmentat de caracterul claustral al Ghețăriei. Maniera în care artistul a gândit adaptarea și configurarea instalației în acord cu caracteristicile spațiului definesc un tip scenografic, teatral prin care publicul interacționează cu lucrarea, aflându-se, ad literam, in interiorul instalației, fiind conținut, integrat în aceasta.”
Ana Negoiță, curatoarea expoziției
Control in training, 2020
Spațiul central al Cuhniei, fosta bucătărie a palatului, găzduiește una dintre cele mai iconice lucrări semnate de Alexandru Antik – Control in Training, o instalație multimedia, realizată în 2020, care are la bază reconstituirea prin recuzite, accesorii și cadrul platformă a unui performance al artistului din 1997. Instalația-performance Control in training, realizată cu douăzeci și patru de ani în urmă, compara artistul cu un pilot care execută un test de zbor. Alte patru instalații de referință expuse în același spațiu completează dialogul constant pe care Alexandru Antik îl susține între contextul „vechilor” acțiuni și cele noi. Reconstituiri / Transcrieri / Re-creații, instalația unui proiect realizat într-o magazie de cărbune (1991); Macheta unei discuții familiale, instalație multimedia (2016), dar și Memoria acțiunii. Visul n-a pierit ’86, instalație multimedia (2018) ce reprezintă de fapt o regândire într-o paradigmă vizuală nouă a acțiunii artistice a lui Alexandru Antik de la Sibiu, 1986, fac apel la memoria individuală sau colectivă, și la subconștient, fiind, în cuvintele artistului, „confruntări ale spiritului nostru prezent cu amintirile noastre tot mai estompate, ritualuri executate pentru recuperarea unui timp pierdut.”
„Astăzi utilizarea spațiilor alternative și practica de a forma în spații artistice spațiile părăsite/dezafectate devin ceva obișnuit. Această plecare din spațiile muzeale devenite mărci și spațiile artistice burdușite este astăzi căutarea și experimentul alterității artistice. În acest sistem de raporturi, personalitatea artistului se identifică sau se confruntă cu un genius loci al spațiului, încerc pe rând aceste situații. În acțiunea din pivnița din Sibiu, utilizez această posibilitate subterană și underground ca una dintre scenele posibile ale refuzului depersonalizării, pe care am operat două acțiuni: pe de o parte, mi-a expus obiectele personale, de parcă acestea ar ține de recuzita portretului-robot al unui străin (unde nici măcar buletinul de identitate nu e credibil), iar pe de alta, în opoziție cu asta, am executat ritualul sângeros al unui performance ce înfățișa exigența identității individuale.
În instalația multimedia recreez demersul acțiunii, reevoc atmosfera și contextul în care s-a desfășurat performance-ul, prezint motivațiile mele care m-au îndemnat să mă exprim atunci în acest fel. În configurarea instalației am utilizat numai elementele acțiunii, fotografii, texte și materiale sonore document, pe care le-am recreat pentru a forma și a corespunde funcțiilor instalației multimedia. Astfel instalația nu este un remake sau o reconstituire simplă a vechii lucrări, ci mai degrabă o nouă lucrare.”
Alexandru Antik
Instalația Ipoteze de obiecte, expusă în Galeria Foișor, este un ansamblu de lucrări realizate în perioada 1978-1982, a cărei reconstituire capătă o prezentare muzeală adecvată, organizând elementele lucrării originale într-o unitate organică, conform conceptului lucrării. Spațiul este transformat într-un loc utopic, atemporal, în care obiecte ipotetice pun privitorul în tensiune față de manierele standardizate de raportare și percepție a realității și materialității obiectelor.
Mock-up of a family discussion, 2016
Alexandru Antik despre Control in training (1997 și 2020)
În ce măsură poate să rămână artistul un „visător” într-o lume tehnologică şi digitală?
În ce măsură se poate antrena sau instrui imaginaţia artistică a cuiva? Şi, dacă este posibil, atunci cum?
Care este diferenţa între o idee artistică conceptuală şi o idee artistică „fantezistă”?
Cum sunt „scurtcircuitate” semnificaţiile lexicale ale memoriei de „scânteile” inspiraţiilor noastre?
(câteva întrebări pe care artistul și le-a pus în contextul performance-ului)
„Cadrul scenic al performance-ului a fost o scenă circulară, cu un diametru de 3 m. Pe o suprafaţă semioglindă se întindea o reţea de cabluri pirotehnice confecţionată din fitil pentru detonat şi sârmă de magneziu. Un număr de cutii luminoase şi fragmente de reproduceri ale acţiunilor mele constituiau componentele şi formau nodurile reţelei.
În epicentrul scenei, la circa 30 cm înălţime peste reţea, eram suspendat, cu capul în jos spre podea. De sus, o cameră video a înregistrat întâmplările acţiunii şi scena spectacolului. Un proiector, conectat la o videocameră, a proiectat înregistrările video ale performanţei.
Cu un dispozitiv electric ataşat pe corpul meu – am detonat segmente de reţea rând pe rând, realizând un spectacol pirotehnic. Tot cu acest dispozitiv am putut opri firul liniar al înregistrării şi puteam completa filmul cu efecte vizuale şi tehnice, sau mixam la imagini sunete produse pe parcursul performanţei şi efecte sonore.”
Alexandru Antik
Object hypotheses, 2019. Reconstruction, 2walls, 50X70cm
În performance-ul inițial, ficțiunea făcea să se ciocnească lumea empirică a artistului crescut în cultură umanistă și provocările tehnice ale cabinei de rachetă ale pilotului de teste. Proiectul instalației actuale reconstruiește partea de instalație a performance-ului de odinioară, pornind de la ideile și elementele performance-ului din 1997, la care adaugă o diagramă vizuală. Artistul, ce reprezenta figura umană din instalație, este acum înlocuit de un profil suspendat, confecționat din plexiglas, sub forma unui decupaj cu structură electrică. În instalație apare fosta scenă a acțiunii live, ca o recuzită încă activă, altfel decât cu ocazia performance-ului.
Elementele platformei și figura suspendată, care funcționează aici ca elementele specifice unei instalații multimedia, redau o atmosferă industrială-tehnică, care și ea suferă o anumită deteriorare cu trecerea timpului. Dacă performance-ul a vizat problematica atitudinii artistului față de noile tehnici, flexibilitatea gândirii creative a artistului față de noile tehnologii, sau relația dintre creație și memorie, instalația ar dori să sugereze un câmp de acțiune părăsită, metafora vizuală a unei lumi obiectuale, unde artistul este prezent numai indirect.
Expoziția Alexandru ANTIK: Beyond Experimental face parte din proiectul IN TRUTINA. Despre experiment și echilibru, un proiect cultural al Asociației ARTEWISER, în parteneriat cu Galeria Sector 1 și Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia, având drept parteneri Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, Universitatea Bucureşti şi Institutul Cultural Maghiar Bucureşti și aducând în prim plan doi artiști de generații diferite – Alexandru Antik și Lucian Popăilă, amândoi pornind de la un repertoriu imagistic și artistic diferit, însă consistent în dualitatea și contrastul mediilor vizuale din arta contemporană.
Cu toată această discrepanță, proiectul invită la o discuție necesară și anume la ideea de echilibru, atât în ceea ce privește viziunile dintre generații, cât și modalitățile prin care se experimentează noi forme artistice.
Proiectul prezintă publicului larg două expoziții de artă contemporană – cea de-a doua având vernisajul în data de 18 septembrie 2021 – care să ghideze cercetarea artistic, și o serie de evenimente conexe pe durata expozițiilor (conferințe, ateliere, artist talk). Acest demers vrea să încurajeze producția de artă contemporană cu ajutorul cercetării artistice, să o promoveze în spațiile istorice ale ansamblului brâncovenesc de la Mogoșoaia și să susțină dialogul și mobilitatea culturală contribuind la inovația dialogului artistic în cadrul industriilor culturale și creative.
Proiectul este realizat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Alexandru Antik. Biografie
Alexandru Antik Sándor, născut la Reghin, în 1950, este considerat unul din cei mai importanți artiști conceptuali și de performance din România.
A participat la Bienala de la Veneția 1999, și în expoziții colective la Muzeul Național de Artă Contemporană din București, la Ludwig Museum Budapesta, precum și la nenumărate festivaluri internaționale de performance și multimedia. Lucrările sale sunt integrate în galerii și muzee internaționale cheie pentru arta experimentală și performance.
Este unul dintre cele mai importante nume ale artei contemporane est-europene, membru activ al celebrului grup de artă experimentală și performance de la Cluj, coordonat de Ana Lupaș, recunoscut internațional drept una dintre cele mai inovatoare, critice și puternice voci ale artei contemporane.
În prezent, Alexandru Antik trăiește și lucrează la Cluj. Este, de asemenea, cadru didactic, prof. univ. la Departamentul Arte Plastice UCP din Oradea, cu o activitate susținută în coordonarea activităților artistice și de cercetare ale studenților și programelor universitare.
Are o importantă activitate de cercetare și publicistică, fiind o prezență constantă la manifestări artistice, teoretice, conferințe, simpozioane etc., naționale și internaționale.
Studii
Doctorat: 2008 – Universitatea Maghiară de Arte Plastice, Școala Doctorală, Budapesta, teză de doctorat: Interpretările semantice şi imaginile metaforice ale memoriei în domeniul artei
Licență: 1975 – Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia Ceramică, România
Activitate artistică – Expoziţii, participări – Expoziţii personale
2019 – Artists & Agents, HMKV, Dortmund, Germania
2019 – Văzând istoria – 1947-2007. Colecția MNAC, București, 2019
2019 – Spiritele unui secol / Colecția Ádám Kovács, expoziție, Muzeul de Artă (Palatul Bánffy) din Cluj / Quadro Galéria, Cluj
2018 – Memoria ca viziune, ECCA – Centrul European de Artă Contemporană, Cluj / Fabrica de pensule Cluj
2018 – De Rerum Natura, Media Art Festival, Complexul Muzeal Arad
2017 – On the Sex of Angels, Galeria Nicodim, București
2017 – Expoziția Premiile UAP din România 2016, Galeria UAP Râmnicu Vâlcea
2017 – Art Encounters 2017 / Viața – mod de întrebuințare, Casa Isho, Timișoara
2017 – Error 404. Territories of Absence, Muzeul de Artă Contemporană, București
2017 – Breaking Views. Memorie în construcție|Viitor în așteptare, expoziție în cadrul manifestării Centrului European de Artă Contemporană Cluj-Napoca
2017 – Duchamp a trecut pe aici, Castelul Semsey, Balmazújváros, Ungaria
2016 – O discuţie despre contemplaţie şi nemulţumire, expoziție românească la Muzeul Jorge B. Vargas, Manila, Filipine
2015 – Dincolo de Cortina de Fier / Festivalul Zona Europa de Est, expoziţie documentară retrospectivă. Muzeul Temporar de Artă Contemporană / Galeria Calpe- Bastion, Timişoara
2015 – Artiști sub supraveghere: urme ale rețelei artistice Oradea – Târgu-Mureș – Sfântu-Gheorghe în arhiva fostei Securități. B5 Studio, Târgu-Mureș
2013 – Oraşul văzut de generaţia ’80, Galeria Victoria Art Center, Bucureşti
2011 – Corpul–arta–societatea. Corpul supravegheat, Victoria Art Center, Bucureşti
2011 – Caverne, UNA Galerie, Bucureşti
2011 – Contemporary Sculptures of Kogart Contemporary Art Collection, Dom Umenia, Namestie SNP 12, Bratislava, Slovacia
2011 – Caves, Anatomy & Theatre Museum, King’s College London, Marea Britanie
2011 – Trans-realities. Body–art–society, expoziţie, Galeria Oudin Art Contemporary Gallery, Paris, Franța 2011 – Microfailure-Videoart selection from Romania, (BOX) Videoart project space, Milano, Italia
2010 – Badly Happy: Pain, Pleasure and Panic in Recent Romanian Art Exhibition, Performance Art Institute (PAI), San Francisco, SUA
2010 – History Comes Knocking: Romanian Art from the 80s and 90s in Close Up. Exposition, Galeria Plan B, Berlin, Germania
2008 – INTERMODEM, Centrul de Artă Modernă şi Contemporană MODEM, Debrecen, Ungaria
2005 – Artişti plastici de-a lungul Dunării, Galeria Fészek, Budapesta, Ungaria
2004 – Transilvania Express, aspects de la scene artistique de Roumanie, Swap Galerie, Lyon, Franța
2004 – Explorations in Psychic Geography, d’Or Gallery, Vancouver, Canada
2003 – Expoziţia doctoranzilor DLA, Galeria Barcsai-MKE, Budapesta, Ungaria
2002 – I & YOU Simpozion / Expoziţie Internaţională de Artă, Bitola, Macedonia
The Memory of the action, the dream has not died ’86, 2018
Ana Negoiță. Biografie
Ana Negoiță este istoric și critic de artă, absolventă a Universității Naționale de Artă din București, secția Istoria și Teoria Artei; doctor în arte vizuale, lector în cadrul CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității București. Colaborator și peer-review pentru revista în limbi străine a Institutului de Științe Politice și Relații internaționale al Academiei Române, autoare a peste 20 de articole de specialitate.
Este curator permanent specializat în artă contemporană în cadrul Centrului Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia și curator invitat pentru galerii private din țară și străinătate. Experiența de curator înglobează peste 30 de expoziții de artă românească clasică, dedicate unor licitații, dar în special artă contemporană.
Asociația ARTEWISER
Asociația Artewiser – o platformă de împrietenire cu arta – se adresează publicului atras de artă prin evenimente culturale, expoziții, workshop-uri și cursuri ce își propun familiarizarea cu ideile fundamentale despre artă și înțelegerea scopurilor și rolurilor artei moderne și contemporane și, mai ales, cu identificarea și integrarea beneficiilor artei atât în viața personală, cât și în comunitate.
Galeria Sector 1
Înființată în 2017, Galeria Sector 1 a dezvoltat un program bazat în principal pe expunerea artiștilor contemporani formați în jurul Școlii de la Cluj și a participat la diverse târguri internaționale de artă precum Art-O-Rama Marseille, Art Rotterdam sau Volta Art Fair. Prin expozițiile organizate, galeria a reușit să provoace direcțiile care stau la baza picturii, desenului, sculpturii și instalației / obiectului. În prezent, galeria se concentrează pe dezvoltarea unui program divers care să (re)prezinte talentele emergente, precum și artiști consacrați, români și internaționali.
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la porțile Bucureștiului – Mogoșoaia este unul dintre punctele cheie ale vieții culturale a Bucureștiului, cu o tipologie aparte: spațiu de recreere și muzeu dedicat epocii brâncovenești, dar și epocii prințesei Martha Bibescu. Centrul răspunde unui public larg, diferit și extrem de cosmopolit cultural. Îmbinarea clădirilor de patrimoniu din complexul arhitectural și reconvertirea acestora în spații de artă contemporană sau spații dedicate unor evenimente culturale – concerte, conferințe, workshop-uri – repun complexul în paradigma gândită de Martha Bibescu.
De mai bine de 20 de ani, complexul arhitectural al vechiului palat brâncovenesc s-a impus ca unul dintre centrele importante dedicate artei contemporane, aici expunând nume cu rezonanță ale artei plastice românești, artiști din generații diferite, cu discursuri vizuale dintre cele mai diverse.
Expoziția: Alexandru ANTIK: Beyond Experimental
Artist: Alexandru Antik
Curator: Ana Negoiță
Data vernisajului: 4 septembrie 2021, 16:30 – 19:00, în prezența artistului Alexandru Antik și a curatoarei Ana Negoiță
Perioada expoziției: 4 septembrie – 31 octombrie 2021, marți – vineri, 10:00 – 18:00 | sâmbătă – duminică, 10:00 – 19:00
Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului – Mogoșoaia, str. Valea Parcului 1, în interiorul complexului
Contact:
Andreea Stănculeanu, Asociația ARTEWISER. artewiser@gmail.com
Cristina Bută, Galeria Sector 1. info@sector1gallery.com
artewiser.com | sector1gallery.com | palatebrancovenesti.ro