Skip to content
Andreea David Technofields1-403dd6e6

PEISAJ ÎN DETERIORARE. Land-art, instalație și performance în Parcul Natural Văcărești

Bucureștiul sufocat de betoane va respira prin artă. O comunitate artistică stabilită în ultimele săptămâni în Parcul Natural Văcărești își invită publicul, duminică, 24 octombrie, de la ora 12.00 – pânăla 17.00, într-o fantezie verde, creată din viziuni multidisciplinare. Inițiativa Peisaj în deteriorare este un traseu într-un vis vegetal, care se dezvoltă dincolo de lumea constrângerilor formale, urmând capitole de creație interconectate: dans contemporan, performance, instalații site-specific și land art. Este o invitație în diverse spații hibride, guvernate, fiecare, de propriile efecte, idei și simboluri. Evenimentul include vernisajul lucrărilor de land art și al instalațiilor realizate de artistele Roberta Curcă, Mălina Ionescu, Gabriela Mateescu, Andreea Medar, Kiki Mihuță și Marina Oprea. Interferând cu spațiul natural care le găzduiește, lucrările pornesc de la construcțiile ritualice, Nazca, la Stonehenge, Avebury, și evoluează adunând teme conexe, de la principii de urbanism, la teme sociale.

Cultura techno este translată în limbajul artei contemporane de cursanții atelierului de performance „microRave – încercări de a deveni peisaj”, coordonați de echipa Technofields: Andreea David și Maria Baroncea (cu invitatele lor, Roxana Ardeleanu și Oana Maria Zaharia) pe ritmurile muzicale impuse de CHLORYS. Diverse sunete, reverberate de natură, devin spațiu pentru această lume a dansului, a gestului și a mișcării. Este un univers în care corpul însuși se transformă în suprafață naturală, iar conținutul său devine peisaj interiorizat. microRave aduce în scena electro entități care și-au modificat imaginea înscrisă cultural și pătrund, prin dans, în alte universuri posibile. Evenimentul va avea loc la ora 15.30.

Vă așteptăm în Parcul Natural Văcărești pentru două tururi ghidate, programate la orele 12.00 și 14.00. Întâlnirile vor avea loc la intrarea de la Asmita Gardens. Independent de tururi, intrarea se poate face oricând pe la Asmita Gardens și Târgul Vitan, între orele 12.00 și 17.00.

Intervențiile artiștilor sunt neinvazive și nu vor avea impact negativ asupra peisajului, asupra speciilor sau a habitatelor.

Un spațiu hibrid, vitalizat, deopotrivă, de freamătul unei delte și de zgomotul unei aglomerări urbane, va fi readus la viață temporar, cât să-și pledeze încă o dată propria cauză. Rămas fără sens la o margine de oraș, Parcul Natural Văcărești își revendică acum o funcție culturală, completând, cu mijloace proprii, o instalație de artă contemporană. Pe locul fostului proiectului comunist Lac Acumulare Văcărești s-a format, în ultimii 30 ani, un ecosistem umed. Natura își revendică propriul teritoriu, fărăniciun fel de ajutor din partea omului, chiar în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane din țară. Parcul Văcărești devine, astfel, locul propice pentru a contemplare și un prilej de meditație asupra sensului naturii și a efectelor nocive pe care le pot avea intervențiile umane hazardate.

Comprimând un întreg univers într-o micro-alveolă, artiști din multiple discipline descompun în limbajul artei contemporane teorii post și trans umaniste, pentru a le reconstrui, reinterpretate, în natură. Dezvoltat în cadrul natural-citadin al Deltei Văcărești, proiectul PEISAJ ÎN DETERIORARE esteo cooperare transdisciplinară și, totodată, o cercetare translată în artă. Prin intervenții performative, o comunitate artistică dorește să atragă într-un nou circuit, spații culturale alternative și să revalorizeze potențialul Parcului Natural Văcărești, devenit acum spațiu al recontextualizării relației corp-obiect, corp-obiect natural.

Proiect coordonat de Gabriela Mateescu și Marina Oprea, prin Asociația Nucleu 0000 în parteneriat cu Technofields și Asociația Parcul Natural Văcărești.

PEISAJ ÎN DETERIORARE

Un proiect co-finanțat de Primăria Capitalei, prin ARCUB, în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021. Proiectul este produs de Asociația Nucleu 0000, în parteneriat cu Asociația “Parcul Natural Văcărești”

SUSȚINUT DE

PropagartaThe InstituteRadio România CulturalRadio București FMIQAdsDigitizArteTeletextRevista ArtaModernism.roZile și NopțiDaily MagazineFeederSpotmediaIQool,SmarkZiarul MetropolisTelekom Electronic BeatsCentrul Național al Dansului din BucureștiRevista Zeppelin și Munteanu

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului București sau ARCUB

  • Roberta Curcă, Mălina Ionescu, Gabriela Mateescu, Andreea Medar, Kiki Mihuță, Marina Oprea
  • PEISAJ ÎN DETERIORARE
  • Parcul Natural Văcărești

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *