Skip to content
Arta murala Wanda Hutira Street Delivery Bucuresti credit foto -Rusinschi

Bursa ideilor sustenabile la Street Delivery Baia Mare. Orașul cere spații amenajate, în care tinerii artiști să poată cânta în locuri publice

Arta murală de Wanda Hutira // Street Delivery București // credit foto Rusinschi

  • Programat pe 1 și 2 octombrie în Parcul Dacia, Street Delivery Baia Mare este o pledoarie pentru recuperarea spațiului public în beneficiul oamenilor și un apel pentru dezvoltare comunitară prin politici incluzive, educație și cultură.
  • Baia Mare Street Delivery solicită amenajarea unor spații speciale în care tinerii artiști să poată cânta pe străzi, în piețe și în alte locuri locuri publice din oraș (pitches for buskers).
  • Abandonate, deteriorate și uitate, Parcul și Cinematograful Dacia își revendică vechile roluri de centre de întâlniri comunitare.
  • Rebeli ai noului val și staruri la Electric Castle, arome 22 sau Disco Obor, Melak & Mandela (everydayparadisecrew) vin la Street Delivery Baia Mare cu fusion afro-funk și soundopamine, într-un set hip cu microgroove cosmic și human touch.

Care sunt șansele orașelor medii, care nu au centre universitare și nici organizații puternice în zona societății civile? Ce rol are participarea și care este impactul său real asupra dezvoltării urbane? Există șabloane de dezvoltare, cu practici de succes deja testate? Cum influențează strategiile centrale peisajul urban local și care sunt politicile naționale care vizează dezvoltarea regională în România? Regenerarea cartierelor vechi, atragerea investițiilor în orașele medii sau consensul social, păstrat dincolo de ciclurile electorale, se numără printre temele care vor puse în discuție, direct în stradă, la cea de-a patra ediție a festivalului Street Delivery Baia Mare. Evenimentul este un eco-manifest educativ, gândit pentru pentru a le oferi oamenilor experiența orașelor efervescente și prietenoase, deschise tuturor locuitorilor lor.

În anul 2016, în contextul candidaturii la titlul de Capitală Europeană a Culturii, Street Delivery a fost declarat proiect strategic al orașului Baia Mare, misiune pe care și-o asumă prin programe anuale de asistență sau dezvoltaresocială, dar și prin abordarea temelor critice în agora, în cadrul celor două zile de festival. Parcul și Cinematograful Dacia își revendică anul acesta vechile roluri de zone frumoase ale orașului, ideale pentru plimbări, educație și relaxare.

Abandonate în ultimele decade, Parcul și Cinematograful Dacia din Baia Mare vor fi revitalizate pentru două zile prin proiecte artistice, educaționale și civice. Reprezentanți ai scenei culturale, autorități locale, alături de activiști și de jurnaliști specializați pe subiecte de urbanism și mediu, vin în parc pentru două seri de teatru, film documentar sau muzică alternativă, pentru zarva unui târg urban, dar mai ales pentru a pune întrebări sau pentru a formula răspunsuri cu privire la viitorul unui oraș în plin proces de transformare. Politicile verzi sunt o prioritate în Baia Mare, un loc pe care industrializarea forțată din perioada comunistă l-a transformat pentru o vreme în cel de-al doilea cel mai poluat oraș al Europei. Alternativa a fost dezvoltarea prin antreprenoriat și cultură, posibilă doar în tandem cu apariția unor programe sau politici coerente adresate tinerilor.

Vocea tinerilor s-ar putea face mai bine auzită prin consultări și mecanisme participative, dar și prin măsuricare să le facă orașul mai prietenos și mai accesibil. Din această ultimă perspectivă, fostul vis utopic al cartierelor, parcurilor sau piețelor animate de muzicieni și performeri ar putea să prindă contur în realitate.În parteneriat cu autoritatea locală, Street Delivery caută soluții pentru a pune la dispoziția tinerilor artiști spații special amenajate, astfel încât aceștia să poată cânta în diverse locuri publice, în intervale orare convenabile. Fenomen internațional pentru o categorie boemă, busking-ul este pentru unii chiar un mod de viață, cu adevărate turnee pe care mulți artiști le organizează, selectând în circuit orașe care au locuri legale pentru spectacol stradal (pitches).

“Gândim un oraș verde, frumos și prietenos cu mediul și cu oamenii, un oraș lipsit de idei toxice, de la rasism, la segregare și discriminare, un oraș care își iubește și își acceptă copiii. Un oraș în care nu mai sunt pungi de sărăcie, un oraș în care tinerii, adulții și bătrânii nu mai sunt nevoiți să doarmă sau să locuiască pe stradă. Un oraș prietenos cu educația și cultura, un oraș cu centre educaționale și academice bine dezvoltate, un oraș care pune accentul pe formarea și dezvoltarea valorilor umane și a civismului în rândul generației tinere. Dar toate acestea sunt, deocamdată, utopice.”

Vlad Bardai, Asociația Young Roma Maramureș

poetry slam Experijam, fusion afro-funk cu Melak & Mandela (everydayparadisecrew) și world music cu artiști din Ucraina

Reunind cele mai noi generații din industriile creative și artiști ai noului val, DJ-i, comercianți, manufacturieri sau chibiți, Street Delivery Baia Mare esteun laborator de ideicareamestecăproiecte antreprenoriale cuartaurbană, ateliere, expoziții, proiecte verzi și muzică, toate însuflețite de iluzia unui paradis citadin posibil. Muzicieni, trupe emergente sau peformeri, alături de poețisau de grupul ucrainienilor refugiați în Baia Mare sunt invitați în agora pentru a dezbate problemele curente ale orașelor, în căutarea unor soluții adaptate noilor viziuni comunitare.

Sâmbătă, 1 octombrie:

Ora 18.00: Stația Nouă. New wave, synth-pop și cold wave cu Teofan Gavriliu,un designer grafic pasionat de experimente acustice, care sună uneori ca post-punkerii bieloruși Molchat Doma, alteori ca londonezii The Sound.

Ora 19:00: Golden Live Duo, o trupă din Harkov, aplaudată până nu demult în turnee în toată Ucraina, aduce la Street Delivery cel mai interesant world music estic. “Aveam sute de concerte și festivaluri, dar, din păcate, războiul ne-a obligat să ne părăsim casa, să lăsăm totul în urmă. O magie ne-a adus în Baia Mare, unde oameni sunt simpatici și amabili și ne oferă o mână de ajutor. Nu ne-au abandonat în vremuri de mare necaz. Ne bucurăm că am ajuns în România și, de-acum, în iubita noastră Baia Mare. Vă mulțumim pentru dragostea cu care ne însoțiți pe acest drum greu și pentru întregul vostru sprijin”, spun artiștii ucrainieni.

Duminică, 2 octombrie:

Ora 14.00: poetry slam și Experijam. Muzică și poezie cu Lena Chilari, o poetă născută în Republica Moldova, acum stabilită în Cluj. O acompaniază Cristian-Emanuel Opriș – un performer în elementul lui atunci când poezia e adusă la viață cu ajutorul muzicii live, și Bogdan Octav Racolța (809 dao) – omul potrivit la locul potrivit atunci când vorbim de călătorii sonore, muzică electronică, muzică live și improvizație.

Ora 18:00: Rebeli ai noului val și staruri la Electric Castle, arome 22 sau Disco Obor, Melak & Mandela (everydayparadisecrew) vin la Street Delivery Baia Mare cu fusion afro-funk și soundopamine, într-un set hip cu microgroove cosmic și human touch. Un proiect început cuniște petreceri ad-hoc și cu o serie de podcasturi, s-a transformat înmuzică bună, cu instrumente live, vociremarcabileși un micro groove cosmic!

“Avem și anul acesta un program bogat, cu teatru contemporan și experimental sau cu proiecții de film despre povestea plasticului – un documentar produs de Zero Waste România. Avem și o mulțime de artiști și performeri din zona emergentă, care vin la Baia Mare invitați de Most Music – o strategie Europeană complexă pentru muzica balcanică, susținută de Europa Creativă. Printre alte oferte ingenioase, amintesc proiectul SoundBeatsTime, o inițiativă adresată tinerilor, care îmbină promovarea domeniului muzical și educația antreprenorială. Organizăm în parc o serie de ateliere practice, unde vizitatorii au șansa să testeze diverse instrumente muzicale sau să le construiască din materiale banale, de la bețe, la hârtie și elastice. SoundBeatsTime este o inițiativă a Asociației Yellow Shirts, în parteneriat cu Associazion Giosef – Giovani senza Frontiere Palerom (Italia) și Institutul Român de Educație a Adulților (Timișoara, România). Este un program cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+. Biblioteca vie, un proiect al Asociațiilor Young Roma Maramureș și Grupul de Acțiune Locală, este un alt hotspot al ediției, cu atât mai mult cu cât promite și o expoziție de pictură, alături de programe de dansuri rrome. Comunitatea rromă este reprezentată, de altfel, și de EduBike Street Workshop– un atelier mobil de reparat biciclete. Meșteriisunt patru adolescenți din comunitatea Pirita, care au absolvit un curs de șase săptămâni cu un instructor profesionist. Atelierul promovează un stil de viață sănătos și o imagine nouă a tinerilor romi proveniți din mediile vulnerabile ale orașului”.

Izabella KisKasza, Fondator Street Delivery Baia Mare

Baia Mare este, probabil, cel mai bun loc pentru a vorbi despre centre urbane mai verzi, mai curate, mai inteligente”

Un oraș construit din contraste, care-și imaginează viitorul modelând fosta sa identitate de centru minier, mizează pe antreprenoriat și pe industrii creative pentru dezvoltare. Schimbarea este, oricum, un imperativ la nivel global. Crizele ultimilor ani – sanitară, climatică sau energetică – s-ar putea transforma în crize urbane și comunitare. Viziunea modernistă, post-industrială, asupra orașului, care ignoră bunăstarea oamenilor, prioritizând eficiența mașinilor, a dat greș, transformând aglomerările urbane în principalele motoare ale crizelor de orice tip, sociale, mentale, climatice, naturale, de sănătate și de educație. Oferim o alternativă vie la orașul epuizant, cu distanțe mari, descurajante, presărat cu terenuri virane și străbătut de bulevarde largi, inundate de mașini, flancat de străzi pustii și întunecate, pe care nu se plimbă nimeni.

“Orașele viitorului vor fi sustenabile și în totalitate deschise locuitorilor lor. Seria crizelor pe care le-am traversat în ultimii ani ne obligă. Până nu demult eram încurajați, iar acum suntem obligați să gândim orașe pentru oameni, să testăm soluții tot mai inteligente de protecție a mediului, să schimbăm vechile echipamente energofage cu unele moderne, care să permită performanța la consum redus. Sub presiuni circumstanțiale se schimbă și prioritățile oamenilor, care își prețuiesc mai mult viața, nu mai doresc sa piardă ore lungi în trafic, în drumul către locul de muncă, în drumul spre școală sau spre supermarket, ci preferă să le aibă pe toate aproape, foarte aproape, la o plimbare de puțin peste zece minute pe jos sau cu bicicleta. Ascensiunea unui concept deja vedetă – orășelul de 15 minute, lansat în urmă cu vreo doi ani la Paris – demonstrează că noile preocupări în zonele urbane țin mai degrabă de longevitate, sănătate și calitatea vieții, acces, incluziune sau întâlniri comunitare. Criza sanitară a pus accent mai ales pe aceste teme și pe nevoia de a construi comunități puternice, cu valori si idealuri comune.

Oamenii își doresc locuri de întâlnire în aer liber, într-un mediu nepoluat. Noile crize, de la cea umanitară la cea energetică sau ecologică au readus în discuție o serie de teme, cum ar fi principiile sustenabilității, respectul pentru mediu și soluțiile ingenioase pentru reducerea consumului de energie și al amprentei de carbon. În Baia Mare se reunesc, cumva, toate acestea. Suntem aproape de Ucraina și ne-am confruntat cu problemele antrenate de criza umanitară. De altfel, avem alături pentru Street Delivery Baia Mare întreaga comunitate a refugiaților ucrainieni, oameni care și-au recladit viața, atât cât au putut, în pribegie. De asemenea, am putea excela și la alte capitole, avand în vedere lecțiile învățate de-a lungul istoriei noastre de oraș industrial care se luptă cu o serie de realități tensionante, de la poluare, la segregare socială. Primii pași au fost făcuți cu vreo zece ani în urmă, când societatea civilă a devenit foarte activă în plan local, preluând inițiativa în diverse sfere, în special ecologie și incluziune socială”.

Izabella KisKasza, Fondator Street Delivery Baia Mare

Anunțat inițial pentru începutul lunii septembrie, festivalul Street Delivery Baia Mare a fost reprogramat în perioada 1-2 octombrie 2022. Modificările au fost condiționate de seria avertizărilor meteorologice de vreme severă emise, la nivel regional, în prima luna de toamnă.

STREET DELIVERY BAIA MARE

Proiect dezvoltat de Asociația CITY MAKERS, în parteneriat cu Primăria Municipiului Baia Mare

Cofinanțat de: MOST Music – o strategie Europeană complexă

pentru muzica balcanică, susținută de Europa Creativă, program-cadru al Comisiei Europene pentru sprijinirea sectorului cultural și audiovizual și Fundația Cărturești. cu sprijinulUniversal Alloy Corporation, Aramis Feeling și Repka Electronics

Parteneri media:

AGERPRES, Propargarta, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Revista Zeppelin, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile și Nopți, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, Actual MM, Social FM, Feeder, DigitizArte, stiri.ong, Baia Mare TV, Munteanu, Igloo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *