Skip to content
Colaborări între artiști internaționali și oameni de știință de top, la Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

Colaborări între artiști internaționali și oameni de știință de top, la Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii

POROUS MATTER. Void fractions in materials, ideas and society – MATERII POROASE. Fracții vide în materiale, idei și societate este o colaborare între organizația timișoreană META Spațiu, centrul de excelență Porelab din Norvegia și Universitatea Politehnica din Timișoara și beneficiază de o finanțare din Granturile SEE și norvegiene, în cadrul apelului “Timișoara Capitala Europeană a Culturii 2023”. Programul pune accent pe inovare, pe colaborarea transdisciplinară și are ca obiectiv principal crearea unui tip de interacțiune susținută între artă, știință și tehnologie, care pune în discuție modul în care experimentul artistic și cel științific pot da naștere unor noi tipuri de atitudine și poate contribui la configurarea  societăților viitorului – sau a viitoarele realități – la diverse nivele (comunicare, crearea de experiențe, iscarea unor dezbateri societale, interveni în procese științifice sau sprijini dezvoltarea personală a indivizilor).

Contribuția colaborărilor dintre știință și artă se poate dovedi esențială în conturarea unei viitoare realități culturale pentru Timișoara 2023, pentru consolidarea sectoarelor culturale și creative locale, dar și pentru susținerea dialogului interdisciplinar.

Proiectul, curatoriat și inițiat de Mirela Stoeac-Vlăduți – directorul artistic al META Spațiu, va reuni patru artiști – Maria Castellanos (NO), Floriama Cândea (RO), Cosmin Haiaș (RO), Hilde Marie Holsen (NO) și patru oameni de știință din cele trei universități implicate – Florin Drăgan (UPT – RO), Alex Hansen (Porelab – NO), Liviu Marșavină (UPT-RO), Marcel Moura (UiO – NO), dar și alți cercetători și profesori din centrele universitare din Timișoara, Oslo și Trondheim.

Practic, artiștii și cercetătorii lucrează împreună în laboratoarele universităților partenere pentru a experimenta cu ideea de materie/material poros și cum o abordare diferită, atât artistică, dar și științifică, poate contura un nou tip de impact asupra ecosistemelor locale și a modului în care porozitatea este un element cheie de acces al schimbărilor sistemice. Pornind de la premisa că arta este, prin definiție, un intermediar între idee și public, inițiativa va aduce în discuție cu instrumente specifice artelor vizuale și științei, fenomenului de change awareness și va reuni în jurul acestui nucleu de artiști și oameni de știință, din România și Norvegia, preocupați de modul în care arta și știința pot contura o imagine complexă a diverselor straturi ale momentului temporal pe care îl traversăm.

Colaborările au început încă de anul trecut, cu ședințe de lucru între artiști și oameni de știință, iar în luna septembrie 2023, în cadrul galeriei META Spațiu, va fi inaugurată expoziția cu lucrările rezultate. De asemenea, pe parcursul proiectului vor avea loc evenimente de tip prezentări, ateliere științifice și artistice pentru copii și adulți, tururi ghidate și conferințe. Accesul la toate evenimentele va fi gratuit pentru public.

Detaliu lucrare: Maria Castellanos, The plants sense

Design grafic: Josépha Blanchet

𝐺𝑟𝑎𝑛𝑡𝑢𝑟𝑖𝑙𝑒 𝑆𝐸𝐸 𝑠̦𝑖 𝑛𝑜𝑟𝑣𝑒𝑔𝑖𝑒𝑛𝑒 𝑟𝑒𝑝𝑟𝑒𝑧𝑖𝑛𝑡𝑎̆ 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑖𝑏𝑢𝑡̦𝑖𝑎 𝐼𝑠𝑙𝑎𝑛𝑑𝑒𝑖, 𝑃𝑟𝑖𝑛𝑐𝑖𝑝𝑎𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝐿𝑖𝑒𝑐ℎ𝑡𝑒𝑛𝑠𝑡𝑒𝑖𝑛 𝑠̦𝑖 𝑁𝑜𝑟𝑣𝑒𝑔𝑖𝑒𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑜 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑎̆ 𝑣𝑒𝑟𝑑𝑒, 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑒𝑡𝑖𝑡𝑖𝑣𝑎̆ 𝑠̦𝑖 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑧𝑖𝑣𝑎̆. 𝑀𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑒 𝑑𝑒𝑡𝑎𝑙𝑖𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑑𝑖𝑠𝑝𝑜𝑛𝑖𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑒: 𝑤𝑤𝑤.𝑒𝑒𝑎𝑔𝑟𝑎𝑛𝑡𝑠.𝑜𝑟𝑔 𝑠̦𝑖 𝑤𝑤𝑤.𝑒𝑒𝑎𝑔𝑟𝑎𝑛𝑡𝑠.𝑟𝑜

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *