Atelierele Cu-minți la colaje
19-21 mai 2023
“Cu-minți la colaje” este o serie de ateliere creative coordonată de Ada Moisă, Andrei Stan și Cristiana Bucureci, ce are loc în cadrul Fiți Cu-Minți Creative Fest, în perioada 19-21 mai. Participanții vor face cunoștință cu arta colajului, cu tehnicile și stilurile variate, cu filozofia, dar în special cu joaca și explorarea creativă.
Ce este colajul?
Colajul este un curent artistic ce s-a cristalizat la începutul secolului 20, în explorările creative dintre Pablo Picasso și George Braque. La scurt timp a luat în literatura și arta vizuala prin curentul dadaist, urmând să fie îmbrățișat de suprarealiști. Tehnica analog a colajului presupune decupaje din hârtie, reviste, fotografii, dar și alte materiale precum textilele, lemnul, plasticul etc. Metoda colajului presupune o abordare ludică, prin faptul că artistul creează lucrări din tot ce are la îndemână și se lasă surprins de proces. Poate fi privită și ca o terapie prin artă, în care participanții se relaxează și evadează din problemele cotidiene, găsind resurse noi pentru a răspunde diferit la situațiile pe care le întâmpină în viața de zi cu zi.
https://www.facebook.com/events/542881117759414
DESCRIEREA ATELIERELOR
Atelierul Suprarealism cu Andrei Stan
19 mai, Kraft Market, ora 18:00
Suprarealismul este arta care pune accentul pe spontaneitatea imaginației, pe explorarea subconștientului, este magia descoperirii a ceea ce se ascunde dincolo de limitele familiarului. Suprarealismul ne ajută să împingem granițele înțelegerii, a imaginației și a exprimării artistice, este o unealtă care ne dă posibilitatea să pășim în necunoscut, să explorăm spații și dimensiuni noi iar apoi, să venim cu suveniruri pe care să le împărtășim cu cei din jur.
Atelierul de suprarealism prin arta colajului este o călătorie, o explorare și o ocazie perfectă să ne împrietenim cu acest curent artistic. Vom răsfoi reviste, vom decupa și vom lipi, ne vom da frâu liber imaginației, iar la final vom pleca cu propriile noastre lucrări suprarealiste, un mic jurnal al călătoriei.
Atelierul Fotocolaj cu Cristiana Bucureci
19 mai, C22 Cafeteria, ora 18:00
Atelierul de fotocolaje coordonat de Cristiana Bucureci invită publicul larg la o explorare a fotografiilor ca mediu de lucru și transformarea acestora prin diferite tehnici de degradare, erodare, decupare, adăugare și deconstruire astfel încât să dea naștere unor noi concepte și lucrări. Pornind de la o selecție de fotografii din arhiva personală a Cristianei, participanții vor avea libertate deplină să le distrugă sau să le juxtapună cu elemente decupate din reviste, ziare, vederi, până când acestea vor avea o nouă identitate redată de tehnicile mixte de fotocolaj.
Atelierul Duelul colajelor cu cu Cristiana Bucureci, Ada Moisa si Andrei Stan
20 mai, AM Social Space, ora 13:00
Cei trei artiști de colaje care coordonează seria Cu-minți la colaje, vă invita la un atelier colectiv în care stilurile celor trei intră într-un duel creativ, ce se va materializa cu o lucrare demonstrativă. Și aici ne referim la dada-minimalismul Adei Moisă, retro-futurismul Cristianei Bucureci și hiperrealismul-poetic al lui Andrei Stan.
În aceeași maniera de lucru, participanții vor fi invitați să lucreze în echipe și să se “dueleze” în stiluri și idei creative, ce vor da naștere unor lucrări eclectice. În acest atelier cel mai important este procesul creativ, schimbul de idei între oameni care se întâlnesc pentru prima data și crearea unui spațiu sigur de exprimare și de renunțare la control. Acest “duel creativ” poate că nu va crea noi artiști, dar va elibera creativitatea și imaginația din oameni, ce se va manifesta și mai târziu în viață cotidiană.
Atelierul Dadaism cu Ada Moisa
19 mai, R.A.M. (Romanian Art Movement), ora 18:00
DADA înseamnă totul și nimic. DADA este anti-artă, o oglindire satirică a societății contemporane, un protest împotriva ordinii și a convențiilor. Dada este spontană, creează sens din non-sens, oglindind viața cu elementele sale volatile, ilogice și emoționale.
Îmbrățișează absurdul si dezcatușează-te de reguli cu o sesiune de colaje DADA. Atelierul te va provoca să te joci cu haosul, lăsându-ți mâinile să îți ghideze creativitatea. Nu există reguli, nici structuri, definiții de frumos – exiști doar tu. Cu ajutorul tehnicilor caracteristice mișcării DADA vei da naștere unui colaj ce va reprezenta o oglindă reală a eu-ului tău interior – brut, neșlefuit, sincer.
Atelierul Filosofia colajului cu Andrei Stan
21 mai, Paninaro, ora 16:00
Colajul este o tehnica artistică prin care creatorul poate aduce împreună elemente din medii variate într-un context nou și unic. Colajul este arta prin care explorăm și unim haosul și structura, abstractul și concretul, noul și vechiul. Este arta care ne învață renunțarea la control și găsirea exprimării creative intuitive, accesând starea de” flow”.
La atelierul Filozofia Colajului, vom explora prin exerciții creative și discuții deschise, concepte și tehnici pentru crearea colajelor și pentru dezvoltarea gândirii creative, vom învață cum să deblocăm creativitatea și cum să ne accesăm resursele creative și autenticitatea.
Se spune că noi suntem suma experiențelor, poate că suntem de fapt colajul acestora, pe care suntem liberi să-l refacem după propriul plac.
Atelierul Colaj urban cu Cristiana Bucureci
21 mai, Kraft Market, ora 15:00
La atelierul de colaj urban, Cristiana Bucureci invită bucureștenii să se lase inspirați de contextul orașului în care trăiesc și printr-un exercițiu de imaginație să-și exprime emoțiile, bucuriile, dar și frustrările față de oraș într-o descărcare creativă suprarealistă. Astfel, Bucureștiul colajelor noastre va avea noi dimensiuni, perspective, va fi invadat de natură, de culoare, de personaje supradimensionate sau orice alte idei ce se vor descătușa din minte locuitorilor săi. Vom reda atmosfera orașului prin decupaje din reviste și vederi vechi, din fotografii și reviste actuale, cu juxtapuneri de elemente neobișnuite, creând astfel lucrări desprinse parcă din alte lumi.
Cui se adreseaza atelierele?
Atelierele se adresează atât amatorilor dornici să exploreze tehnica colajului, cât și artiștilor ce vor să încerce noi tehnici și stiluri în arta lor.
Care este costul atelierelor?
Costul unui atelier de 2h este:
- 100 ron – adulții care participa pentru prima data
- 85 ron – grupuri de adulti 2+ (15% discount)
- 75 ron – adulții care se înscriu la mai multe ateliere (25% discount)
- 75 ron – copiii intre 5-14 ani (25% discount)
Toate materialele sunt asigurate de organizatori.
Cum te înscrii?
Trimite un e-mail la adresa atelierecolaje@gmail.com cu numele complet, denumirea și data atelierului și numărul de persoane care participă.
Cine sunt trainerii?
Cristiana Bucureci (n. 1984) a debutat în arta colajului în 2015 cu conceptul Loud Blood Youth, cu care a avut expoziții colective și individuale în Cipru, Israel și în România la București (de patru ori în cadrul Romanian Design Week), la Timișoara, Cluj și Iași. Colajele Cristianei sunt pașaportul într-o dimensiune retro-futuristă, fiind realizate prin tehnica mixtă de colaje digitale și analog.
Cristiana este fondatoarea agenției de publicitate Creionetica, unde a coordonat campanii cu impact social, cultural și de mediu, ceea ce o influențează și în arta ei.
O puteți urmări pe Instagram aici: https://www.instagram.com/cristiana_bucureci/
Andrei Stan este artist multidisciplinar si creativity coach. Colajul este un mod de a interacționa cu lumea exterioară, de a găsi frumosul în jur și de a îl evidenția. Colajul ne învață cum sa culegem din jur ce ne poate folosi în evolutia proprie. Andrei a început ca fotograf, continuand călătoria artistică prin regie de teatru și film, muzica și poezie. Artistul este inițiatorul Collage Festival, primul eveniment local dedicat stilului, o nevoie de community building în București și România.
Prin pagina de Instagram, @Dreaming in Collages, Andrei promovează colajele artiștilor din toată lumea.
Lucrările lui Andrei Stan pot fi găsite pe site-ul www.andreistan.com sau pe Instagram aici: https://www.instagram.com/filters.of.perception/
Ada Moisă e un self made artist și designer din București, pasionată de print și texturi. Ada creează colaje analog și digitale, abordand teme absurde și abstracte și o puteți urmări pe Instagram aici: https://www.instagram.com/dada.collage/